çocuklarda paylaşma


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

çocuklarda paylaşma

  • #1
    d kara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Nisan.2009
    Nereden
    KASTAMONU
    Mesajlar
    8,423
    @d kara



    çocuklarda paylaşma





    https://www.onceokuloncesi.com/dosya...15457c44aa.doc
    BEN BİR DELİYİM


    ANLAMAYANA AZ GELİRİM,ANLAYANA ÇOK

  • #2
    d kara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Nisan.2009
    Nereden
    KASTAMONU
    Mesajlar
    8,423
    @d kara







    Çocuklarda Paylaşma Duygusu
    2010-01-26
    Bebeklik döneminde temel ihtiyaçları ile ilgili olarak anneye bağımlı olunması durumu 2 yaşla beraber azalmaya başlar. Çocuk tuvalet, yemek, yürüme vb. aktiviteleri bağımsız yapabilmeyebaşlar. Böylece nesneleri, çevreyi, tuvaletini kontrol edebildiğini fark eder. Bu dönemde sahiplenme ve kontrol duygusu ön plana çıkar. “ benim oyuncağım”, “benim” demeye başlar ve her şeye sahip olabileceğini zanneder. Bu dönemde çocukların paylaşmaya dair olumsuz tepkisi doğal karşılanmalıdır ve gelişiminin bir parçası olarak görülmelidir.
    Paylaşma duygusu doğuştan getirilen bir özellik değildir. Dolayısıyla çocuğun bu davranışı gelişimine uygun dönemlerde, sosyal ortamında öğrenmesi beklenir. Çocuğun eşyalarını paylaşmayı öğrenmeden önce onlara sahip olmayı öğrenmesi gerekir. Sahip olma duygusu gelişmeden paylaşma duygusu gelişmez. Özellikle küçük çocuklarda sahip olma duygusu gelişmediğinden verdiği bir eşyayı bir daha hiç geri alamayacağını düşünebilir.
    Çocuklar 4 yaşından itibaren seçici olarak paylaşmaya başlarlar. Bazı oyuncaklarını kendilerine saklar, bazı oyuncaklarını ise çok güvendikleri arkadaşlarına verirler. Paylaşma empati yeteneği ile bağlantılıdır. Bir çocuk için arkadaşının isteklerini yerine getirmekten memnun olması, onun isteklerini kavrayabilmesi ancak 5-6 yaşından sonra oluşur. Bu yaşlardan önce çocuklardan paylaşma konusunda olgunluk beklemek çok gerçekçi olmayacaktır.
    Paylaşmayı öğrenmenin yolu gözlem ve rehberliktir. Paylaşım konusunda çocuğu zorladığımızda hiçbir işe yaramayacaktır. Paylaşıma zorlamak ya da bu konuda sürekli nasihat vermek, paylaşmayı çocuk için itici hale getirecektir. Nasihat etmek yerine cömert olması için küçük paylaşımları övülerek cesaretlendirmek daha doğru bir yol olacaktır. Çocuklara paylaşım konusunda öncelikle kendimiz model olmalıyız. Paylaşım konusunda istekli yetişkinlerle bir arada bulunan çocukların, bu davranışı öğrenmesi çok daha kolay olacaktır.
    Çocuklarla oyun oynarken paylaşımı ön plana çıkartmak, bu davranışın öğretmekte etkili bir yöntem olabilir. Örneğin oyun esnasında, yiyeceklerin paylaştırılarak verilmesi, oyuncaklarla dönüşümlü oynanması vb. yollarla dolaylı olarak paylaşma davranışı çocuğa öğretilmiş olacaktır.
    Paylaşma duygusunu öğretirken, çocuğa kontrolün kendisinde olduğunu hissettirmekte fayda vardır. Örneğin “ Arkadaşınla odanda oyun oynayabilirsiniz. Hangi oyuncağını arkadaşına vermeyi düşünüyorsun?”. Bu tarz bir durumda çocuk oyuncakları üzerindeki kontrolün kendisinde olduğunu hisseder. Çocuk seçme ve karar verme hakkına sahip olduğunda, paylaşmaya yaklaşımı daha olumlu olacaktır. Çocuğun paylaşmak konusunda direnç gösterdiği durumları iyi gözlemlemekte fayda vardır. Çocuk için çok özel olan bir eşya ise bu tavrı anlayışla karşılanabilir.
    Paylaşma davranışı her yaşta sosyal ortamlarda ve kişiler arası sağlıklı ilişkilerin kurulmasında önem taşımaktadır. Çocukların istek ve haklarına saygı göstererek ve onlara paylaşım anlamında model olarak paylaşmayı öğretebiliriz. Bu sayede paylaşmayı bilen, sosyal anlamda başarılı çocuklar yetiştirme fırsatımız olacaktır.
    BEN BİR DELİYİM


    ANLAMAYANA AZ GELİRİM,ANLAYANA ÇOK

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Yardımlaşma ve paylaşma
      Konu Sahibi incredibles Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 11
      Son Mesaj : 19.Kasım.2014, 20:57
    2. Dosya paylaşma
      Konu Sahibi hasanım Forum GÜNLÜK PLAN ÖRNEKLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Nisan.2011, 21:05
    3. paylaşma
      Konu Sahibi S€m@ Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 20.Mart.2011, 19:42
    4. paylaşma
      Konu Sahibi ihtiyacım Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 19.Mart.2011, 15:47
    5. PAYLAŞMA
      Konu Sahibi ezgü Forum DEĞERLER EĞİTİMİ ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 18
      Son Mesaj : 10.Temmuz.2010, 13:51

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş