Çocuklarda Bakıcıya Alışma Evresi, Çocuk ve Bakıcı İlişkisi

Anne ve babasından ayrılmak ve zamanını bir yabancı ile geçirmesi gereken çocuğun bu sürece hazırlanması için sabır ve özveri gerekmektedir. Çocuk için bu evre zordur ve anlayışla yaklaşılması gerekmektedir. Bakıcı ile bırakılacak çocuk, bakıcıyı tanıyıp gerekli güveni geliştirene kadar ebeveyn ya da aile büyüklerinin konuya dahil olmaları önemlidir.

Çocuk kesinlikle bir anda tanımadığı ve alışık olmadığı bir kişi olan bakıcı ile yalnız bırakılmamalıdır. Böylesi bir deneyim çocuğun korkmasına ve bakıcının onu sizden ayıran/ ayırmaya çalışan bir kişi olarak algılanmasına neden olur ki bu aşılması çok daha zor bir durumdur.

Bakıcı ile zaman geçirecek çocuğun bakıcıya alışma sürecinde ebeveynlere düşen bazı görevler vardır;

1- Bakıcıya alışma sürecinde çocuk ve bakıcı ile aynı ortamı paylaşmak önemlidir. Fiziksel olarak ortamda bulunulmalı ancak kontrolün bakıcıda olmasına dikkat edilmelidir. Müdahil olmayın!

2- Bakıcının çocuk ile tanıştırılması sırasında seçilecek cümleler ve sergilenecek tavır önemlidir. Unutmayın çocuğunuz sizin güven duyduğunuz kişi/kişileri benimseme eğilimindedir. Bu noktada bakıcıyı sevdiğinizi ve güven duyduğunuzu çocuğunuza hissettirmek onun da bakıcıyı aynı duygularla benimsemesini sağlayacaktır.



3- Çocuğun bakıcıya alışması kadar, bakıcının da çocuğa alışması önemlidir. Her iki tarafı birbiri ile kaynaştırmak sizi sorumluluğunuzdadır.

4- Bakıcıyı çocuğunuzun karakteristik özelliklerine karşı bilgilendirmek, olası tepkilere yönelik bakıcının anlayış ve yumuşak bir tavır sergilemesine yardımcı olacaktır.

5- Çocuğunuz bakıcıyı benimsemekte zorlanabilir, çekingen ya da olumsuz tavırlar sergileyebilir, olası bu durumlara karşı bakıcıyı bilgilendirmek ve sabırlı olmasını telkin etmek bakıcının çocuk ile iletişim kurma çabasını sürdürmesini sağlayacaktır.

Çocuğun bakıcıya alışma süreci, çocuğun yaşına, anneye olan düşkünlüğüne, daha önceden ayrı zaman geçirilip geçirilmemesine (çocuğunuz sizden ilk defa mı uzun süre ayrı kalacak) karakter özellikleri gibi durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu durumda sabır en önemli anahtardır. Bakıcının bulunmasını ile birlikte hemen iş hayatına dönmeye çalışmayın. Sizin de içinde bulunduğunuz bir hayatta bakıcı ile çocuğu ara ara kısa sürelerle yalnız bırakmak çocuğun sizin geri döneceğinize inancını geliştirecektir. Bakıcı ile çocuk büyütüleceği zaman önemli bir diğer konu da seçilen bakıcının sürekliliği… Sık sık bakıcı değiştirmek ve yeni kişilere çocuğun adapte olmasını beklemek çocuğun güven duygusunun olumsuz gelişmesine sebebiyet verir.

.alıntıdır.