Bilgisayarların insan beynine benzer bir şekilde öğrenebildiği günlere çok az kaldı. IBM firmasının geliştirdiği yeni bilgisayar çipi, insan beyninin bilgiyi kullanma şeklini taklit ediyor.

Popular Science dergisinde yer alan habere göre, IBM insan beynindeki nöronlar, sinapslar ve aksonlara benzer işlevlere sahip çipler oluşturmayı amaçlıyor. Böylece oluşturulacak çipler çok daha az güç gerektirecek.

IBM firması DARPA'nın yardımıyla, canlı bir beyin üzerinde öğrenebilen ve hatırlayabilen "nörosnaptik" isimli 2 çip prototipi yaptı. Beynin sinapsları ve nöronları üzerinde temellenen bu ilk jenerasyon hesaplama çekirdekleri güç, hız ve verimlilikte büyük bir atılım sunuyor.

Beyinden ilham alınarak oluşturulan bir çift bilgisayar çipi, gelecekte dünyanın bilgisayar mimarisinde ve yapay zeka konusunda yeni başarılar getirebilir.

45 nanometrelik silikon/metal oksit yarı iletken platform üzerinde oluşturulan çiplerde 256 nöron bulunuyor. Bir çip 262 bin 144 programlanabilir sinaps içerirken diğer çip ise ötekinin hareketlerini hatırlayan ve öğrenebilen 65 bin 536 sinaps içeriyor. IBM'de görevli araştırmacılar navigasyon, makine vizyonu, örnek hatırlama, çağrışımlı bellek ve sınıflandırma konularında deneyler için hesap çekirdeklerini kullandı. Bu çipler, uyum sağlayarak yeniden ve değişik şekilde tanımlanabilen, tüme dayalı öğrenme gibi özelliklere sahip bilgisayarlar için geleceğe yönelik bir adımdır.

IBM'in uzun süreli hedefi ise 10 milyar nöron ve 100 trilyon sinaps'a sahip, saatte 1 kilowatt enerji tüketen ve bir ayakkabı kutusuna sığabilen bir bilgisayar oluşturmak. Bu ise insan beyninden daha güçlü bir bilgisayar anlamına geliyor.

Zaman