150 bin TL'ye mal olan araç 18 ayda üretilirken, fabrikalarda taşımacılık sistemlerinde kullanılacak.

Erciyes Üniversitesi Teknopark'ta başarı hikayesini anlatan mühendis Ahmet Hidayet Kiraz, insansız taşıma aracı fikrinin okul döneminde bir fabrikanın talebiyle öğretmenlerinin derste gündeme getirmesiyle oluştuğunu söyledi. Mezun olur olmaz AHK Robotik firması kurduğunu anlatan Kiraz, personeller ile çizimlerin tamamlanmasının ardından ERÜ Teknopark'ta bulunan firmaların işbirliği ile kolları sıvadığını söyledi.

ERÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yüksel'in de danışmanlığını yaptığı projenin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca desteklendiğini belirten Kiraz, "3 elektronik mühendisi ile 1 makine mühendisinin görev aldığı proje, Türkiye'de geliştirilen yüksek teknolojiye sahip ilk sistemlerden birisi. Bu sistem elektrikli bir taşıma aracını insan kontrolünden bağımsız olarak çalıştırabiliyor. Araç, yük taşıma maliyetlerini yüzde 75 oranında düşürürken, sevkıyat düzensizliğini ortadan kaldırıyor. 18 ay gibi sürede tamamlanan araç 150 bin TL'ye mal oldu" dedi.

ERÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yüksel ise üniversitelerdeki akademik bilginin sanayi ürünlerine dönüşmesinin ülke ekonomisi ve global rekabet açısından önemine değindi. Konuşmaların ardından genç mühendis Kiraz, aracının görsel tanıtımını yaptı.

İHA