Bilgisayar korsanları boş durmuyor ve dijitalize edilmiş her şeyi 'kırmaya' çalışıyor.

Özellikle ABD'deki kablosuz akıllı su sayaçları, bilgisayar korsanlarının hedeflerinden birisi haline geldi.

Su şirketleri, mekanik su sayaçlarının bakım, onarım, değişim ve saat okuma gibi harcamalarından kurtulmak için eski cihazları, elektronik kablosuz akıllı su sayaçları ile değiştirmek istiyor. Yeni cihazlar, kullanım oranlarını kablosuz olarak PDA cihazlarına aktarabiliyor hatta su kesintilerine de haber verebiliyor.

ABD'de yaklaşık 40 milyar dolarlık bir ciroya sahip içilebilir su sektörü içinde kablosuz akıllı su sayaçlarına, düşük bir oranda olsa da, yapılan saldırılar geleceğe yönelik endişeleri de artırıyor. Öyle ki korsanlar kendi su faturalarını düşürebilirken, isterlerse sevmedikleri komşularının da faturasını artırabiliyor ya da kullanabileceği su miktarını da değiştirebiliyor.

Bu ülkedeki akıllı elektrik sayaçlarının yüzde 10'unun bir şekilde elektronik olarak kırıldığı ve bunun enerji şirketleri için önemli bir kayıp haline geldiği ifade ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Yunanlı bilgisayar korsanı Thanassis Giannetsos'un, akıllı elektrik şebekelerine nasıl virüs yerleştirilebildiğini uygulamalı olarak göstermesi, su dağıtım firmalarını da şebeke güvenliği konusunda düşündürürken şirketlerin büyük bölümü, maliyet artışı getirdiği için verinin şifrelenmesi işleminden de kaçınıyor.

Öte yandan anlık su kullanım bilgisini verebilen söz konusu akıllı su sayaçlarının, evleri ''Biri Bizi Gözetliyor'' mekanları haline getirdiği de iddia ediliyor. Zira bu sayaçlar kimin ne zaman duş aldığını, hangi saatler arasında evde olduğunu ya da tatile gidip gitmediğini de bir anlamda raporluyor.