Türk araştırmacılar, zor arazi koşullarında böceklerdeki gibi yüksek hareket kabiliyeti ve hayatta kalma becerisine sahip altı bacaklı robot "SensoRHex"in tasarım ve üretimini tamamladı.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Saranlı, ODTÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı ve Yrd. Doç. Dr. Yiğit Yazıcıoğlu'nun ortak çalışması olarak Türkiye'de ilk kez üretimi gerçekleştirilen robot, böceklerdeki gibi merdivene tırmanma, seri şekilde zıplama, çok hızlı koşma ve takla atma gibi hareketleri yapabiliyor. Uzmanlar, robotun bu özellikleri ile mayın arama ve afet durumlarında başarıyla kullanılabileceğini belirtiyor.

Yrd. Doç. Dr. Afşar Saranlı, 2 yıl önce TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Grubu tarafından 250 bin TL ile maddi destek alan "SensoRHex" isimli robotun, özellikle arazi şartlarında çalışabilecek, otonom davranışlı algılayıcılar yardımıyla pek çok işi yerine getirebilecek özelliklere sahip olduğuna dikkat çekti. Robotun, pek çok elektronik devreden oluştuğunu, kamera ve bilgisayar yazılımı arasında iletişim kurarak görüntü işleme ve algılama konularında oldukça ileri özelliklere sahip olduğunu anlatan Dr. Saranlı, robotun kendi kendine çevresini algılayıp karar verebilmesini sağlayacak araştırmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Bacaklı robotları diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin, pek çok robotun yapamayacağı engebeli arazilere gitmek olduğunu dile getiren Dr. Saranlı, "Ne tekerlekli ne de paletli çalışılan bu ölçekteki herhangi bir robotun, bacaklı robotların yapabildiklerini yapabilmesi mümkün değil. Doğada yüksek hareketliliğe sahip tüm hayvanların bacaklı olması bize bunu ispatlıyor" diye konuştu.

-AMAÇ: ARAMA-KURTARMA-MAYIN TEMİZLEME-

Saranlı, robotun, yaklaşık 60 santimetre boyu, 50 santimetre eni, 9 kilogram ağırlığı ve yaylı bacakları sayesinde taşlık, kayalık, ağaçlık mekanlar gibi zor arazi koşullarında yüksek hareket ve esneklik kabiliyetine sahip olduğuna işaret etti.Robotun bacaklarının çıkartılması ve yerine su paletleri takılmasıyla su altında da çok kıvrak olabileceğine dikkat çeken Saranlı, robotun, insan hayatının riske atılmaması gereken durumlarda kullanım için son derece uygun olduğunu bildirdi.Robotun geliştirilmesiyle ilgili proje ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Saranlı, robotun asıl kullanım alanının, "afetlerde arama
kurtarma, ileri istihbarat ya da mayın temizleme" gibi uygulamalar olduğunu bildirdi.
mynet