Dijital kirlilikten 8 adımda kurtularak daha güvenli bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

“Bilgisayarımı temizlememe gerek yok, Dijital Kirlilik beni etkilemiyor ki” diye düşünebilirsiniz. Ancak dikkatlice bakarsanız kirlenmenin işaretlerini siz de göreceksiniz. Gelin aşağıdaki sorulara hep beraber bakalım:

- Çok sayıda SPAM (istenmeyen e-posta) aldınız mı?

- Sisteminize bulaşan bir virüs yüzünden fotoğraf, belge, müzik veya başka verilerinizi kaybettiniz mi?

- Almak istediğiniz bi ürünü internetin ücra bir köşesinde bulup, kredi kartı bilgilerinizin çalınmasından korktuğunuz için vazgeçtiniz mi?

- Birileri sosyal ağ profilinizi ele geçirip sizin adınıza “ilginç” yorumlar yaptığı için listenizdeki tüm kişilerinize bir özür notu göndermek zorunda kaldınız mı?

- Bankanızdan gelen ve bilgilerinizi güncellemeniz gerektiğini, aksi takdirde hesabınızın dondurulacağını söyleyen bir e-postayı yanıtlama konusunda çekimser kaldınız mı?

- Sizin fark edip önlediğiniz saldırı veya sahtekarlıkların çocuklarınızın başına gelmesinden endişe ettiniz mi?

- Bilgisayarınıza bulaşan bir virüs yüzünden onarım işlemlerine zaman ve paranızı harcadınız mı?

Yukarıdaki soruların biri veya bir kaçına yanıtınız ‘evet’ ise, size kötü bir haberimiz var: Artık Dijital Kirlilik kurbanlarından birisiniz...

Her gün ortaya çıka nbinlerce dijital tehdit özellikle mali verilerinizi ele geçirme, kimliğinizi çalma, dosyalarınızı silme veya bilgisayar kullanımınıza bir şekilde müdahale etme amaçlı olarak yaratılıyor. Kaspersky Lab’ın istatistikleri, gönderilen toplam posta miktarının yaklaşık %90’ının karşı taraftan bir talep gelmeden gönderildiğini ortaya koyuyor. Doğal olarak Dijital Kirlilik, bolca zararlı yazılımları da beraberinde getiriyor.

İşte dijital kirlilikten arınmanın 8 önemli adımıı:

1. Kaspersky PURE veya benzeri bir program yükleyip onu güncel tutun.

2. Windows ve üçüncü parti uygulamalarınızı güncelleyin.

3. Verilerinizi düzenli olarak bir CD’ye, DVD’ye veya harici USB sürücüsünde yedekleyin.

4. Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta mesajlarını yanıtlamayın veya ekleri açmayın.

5. Bilgilerinizi isteyen e-posta resmi bir mesaj gibi görünse de, bu tür e-postaları yanıtlarken kişisel bilgilerinizi vermeyin.

6. Bankacılık işlemleri ve alışverişi sadece güvenli sitelerde yapın. Güvenli sitelerin https://’ ile başlayıp, tarayıcınızın sağ alt köşesinde altın bir asma kilit görüntülediğini unutmayın.

7. Kullandığınız her Web sitesi veya hizmet için farklı bir parola kullanın. Bu parolanın beş karakterden daha uzun olmasına, sayısal, özel karakterler, küçük ve büyük harfler içermesine dikkat edin.

8. Çocuğunuzun internetteki aktivitelerini takip edin ve uygunsuz içeriği engellemek için bir ebeveyn kontrolü yazılımı yükleyin.


mynet