Mutlu Bir Hamileyim

Hamilelik süreci; kadının yaşamında çok önemli bir dönemdir. . . Bu dönemde duygular ve davranışlar hızla değişen hormonlara bağlı olarak farklılaşır ve kadının hassaslığı artar. Geçen her ay bebeğinin sağlığı ile ilgili endişeleri yükselir ve bu endişelere bağlı olarak oluşan sinirlilik çevresindeki kişiler tarafından sıklıkla gözlemlenir. Değişen duygusal değişimler karşısında çevrenin desteği ve anlayışı çok önemidir. Bu dönemde anne adayı da hem kendisi hem de bebeğinin sağlığı için bazı çabalar göstermelidir.

Hamile olduğunu ilk öğrendiği andan itibaren bu duygunun keyfini çıkarmalıdır. Bebeği ile konuşmaya başlayabilir, yaşadığı güzel duyguları eşi ve yakın çevresi ile paylaşabilir . Her paylaşımı bu duyguyu daha yoğun hissetmesine neden olacaktır.

İlk haftadan itibaren yaşamında stres yaratabilecek kişilere ve olaylara karşı kendisini korumaya almalıdır. İlerleyen aylarda onu üzebilecek kişi ve olaylardan uzak kalmayı başarabilmeli sadece yaşamına ve bebeğine odaklanmalıdır. Bu konularda yaşanabilecek endişeleri eşi ile paylaşabilir gerekirse dışarıdan bir uzman yardımı alabilir.

Hamilelik süresince doktoru ile yakın bir iletişim içinde olmalı ve ona güvenmelidir. Bebeğin sağlığı ile ilgili endişelerini öncelikle doktoru ile paylaşmalıdır.

Gün içerisinde uygulayabileceği bir yaşam planı oluşturabilir. Günlük planını listeleyerek görünür bir alana asabilir . Böylece ; hamileliği için bir motivasyon oluşturarak olumsuz süreçleri yaşamından daha kolay çıkartabilmeyi başarabilir. Planında nasıl beslenmesi gerektiği, öğünlerinin içeriği, doktorunun önerileri, kitap- dergi okuma saatleri, doktorunun önerdiği spor aktiviteleri ve keyifli buluşmalar listelenebilir.

Annelik , bebek sağlığı, gelişimi ve psikolojisi ile ilgili güvenilir kaynaklardan bilgiler edinebilir. Bu bilgi edinme süreci bebek doğduktan sonra annenin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Ne zaman ne yapması gerektiğini bilen bir anne endişelenmez, kendine güvenir ve böylece daha az yorulur. ( bu süreçte babalar da anneye destek olacağı için bilimsel kaynaklar baba ile değiştirilerek sıra ile okunabilir )

Doktorun önerdiği sakinlik verebilecek sportif aktiviteler düzenli olarak yapılmalıdır.

Anne adayının hamilelik süresinde kendisine ayırdığı her güzel an psikolojisi ve sağlıklı bir hamilelik süreci için çok önemlidir. Mutlu bir anne adayı bebeğinin ay ay sağlıklı gelişimine büyük katkılar sağlayacak ve evliliğinin de bu süreçte zarar görmemesi için gerekli zemini hazırlayacaktır. Zorlu bir hamilelik süreci evlilikler için de riskli olabiliyor. Eşlerin birbirine vereceği her türlü moral, destek önemlidir. Birlikte yapılacak keyifli sohbetler ve aktivitelere özellikle dikkat edilmelidir.

Anne ve baba adayının günün belli saatlerinde bebekle yapacağı sohbetler unutulmamalıdır. Bu sohbetler bebek kadar annenin psikolojisini de olumlu etkileyecektir.

Anne adayı; değişen duygularını fark etmeye özen göstermeli, gerginliğinin arttığını hissettiği dönemlerde kendisine daha fazla zaman ayırmalıdır.

Diğer anne adayları ile başarılı ve olumlu annelik öykülerini içeren sohbetler düzenleyebilir. Olumsuz örnekleri dinlememeye özen göstermeli, bu konuda karşılaştığı haberler ve televizyon programlarından uzak durmalıdır. Bu durum anne adayının endişelerini ortaya çıkarabilir veya arttırabilir.

Titiz bir kişilik yapısına sahipse yani evinin düzenine ve temizliğine fazlasıyla önem veriyorsa hamileliği süresince buna bir ara vermesi gerektiğini hatırlamalıdır. Öncelikle kendisine zaman ayırması gerektiğini bilmeli , kendisini yormayacak düzeyde bir gün geçirmeye özen göstermelidir.

Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz dileği ile…

Psikolog Eda Gokduman

.ALINTIDIR.