Gebelikte Basur (Hemoroid): Tedavisi ve Alınacak Önlemler

Gebelikte Basur ( Hemoroid )

Gebelik nedeniyle vücutta kan hacminin artması, toplar damarlardaki kan basıncında da artışa neden olur. Önceden de var olan ya da gebeliğin doğal etkenlerinden dolayı oluşan basur, hamilelik nedeniyle şikayetlerin artmasına neden olur.

Gebelik nedeniyle karın bölgesinde büyüme olduğu için alt kısımdaki toplar damarlarda daralma meydana gelir. Daralan toplar damarlarda kan dolaşımının yavaşlaması nedeni ile de kan basıncında artış oluşur. Toplar damarda oluşan kan basıncı, yüzeysel bölgelerde varisleşme meydana gelir.

Basur ( hemoroid – mayasıl )makat içerisinde kalın bağırsağın son kısmındaki toplar damarlarda oluşan varis olarak adlandırabiliriz. Toplar damarda oluşan kıvrımlar damarda daralma yarattığı için bölgede kan basıncının artmasına neden olur ve artan kan basıncı hemoroid kesecikleri oluşturur. Bu kesecikler dışkılama esnasında yırtılarak dışkıda kan görülmesine neden olur. Fakat bu durum genelliklekabızlık problemi yaşayan hamile bayanlarda dışkının sert olması ve ıkınma nedeniyle kolayca üzerinde çatlaklar oluşur hatta yırtılarak kanamaya neden olur.

Basur ( hemoroid ) hastalığına yakalanan hamile bayanlarda ilk belirti dışkılama esnasında pembemsi taze kan görülmesidir. Makat ağzında oluşan keseciklerdeki yırtık yada çatlak nedeni ile her dışkılamada kısa süreli kanama görülür ve her dışkılama esnasında bu durum yeniler.

Makat çevresinde diğer belirtiler olarak sertlik, dolgunluk, ağrı, sancı ve ele gelen kitle diğer belirtiler arasında yer alır. Toplar damarlarda oluşan hemoroid kesecikleri nedeni ile kan dolaşımı iyice azalır ve hatta damarın tıkanmasına ve kan dolaşımının durmasına neden olur. Kanın hareket edememesi ve aşırı kan basıncı nedeniyle çok şiddetli ağrı ve sancı yaşanır. Kısa sürede tedavi edilmesi gerekir, tedavi eilmediği taktirde ağrı ve sancı artarak devam eder. Gebelikte oluşan basur kan kaybına yol açacağı için demir eksikliği ve kan düşüklüğüne neden olabilmektedir.

Gebelikte hemoroid neden sık görülür?

Hamile bayanlarda gebeliğin doğal etkileri nedeni ile kan hacminde artış meydana gelir.Yükselen kan oranı ve karın ve diz bölgesi arasındaki toplar damarlardaki daralma sonucu kan basıncında artış meydana gelir. Bu doğal bir nedendir ve her hamile bayanda olası bir durumdur. Kan akışının yavaşlaması ve kan basıncının yüksek olması sebebiyle hasas bölgede varisler oluşur.

Hamile bayanların çoğunda anüs bölgesinde ve bacaklarda bu nedenle varisler meydana gelmektedir. Basur hamile bayanlarda sık görülen varis biçimidir ve genellikle akaabide bacaklardada görülür.

Gebelikte hemoroid belirtileri için tedaviler nelerdir?

Gebelikte hemoroid belirtileri için iki tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Cerrahi tedavi ile hemoroidlerin kesilere, boğularak yada lazer ile tadavi edilir.
İlaç tedavisi ile hastalığın evresine göre krem, fitil tedavisi uygulacağı gibi, ağızdan alınan uzun süreli gebeliğe zararlı etkisi bulunmayan tablet tedavisi uygulanabilmektedir.

Gebelikte hemoroid belirtileri rahatsız edici duruma geldiğinde ilk olarak bölgesel ( lokal ) tedavi tercih edilmelidir.Tedaviye yanıt alınamadığı taktirde gebeliğin 3′ üncü ayından sonra tablet ile tdavi tercih edilmektedir.



Önemli not: hamilelik esnasında oluşan hemoroidler gebelikten sonra kan basıncı ve dolaşımın normale dönmeye başlaması sebebiyle cerrahi yöntem genellikle tercih edilmemelidir.

Hemoroid Olmamak İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

- Kabızlığın önlemleri
- Makat memesinin içeri atılması
- Gebeler için kagel egzersizi

Kabızlığın önlemleri: Kabızlık kişinin tuvalet ihtiyacını dışkının sert olması nedeni ile giderememesi ve kalın bağırsakta rahatsızlığa neden olmasıdır. Bu nedenle aşırı ıkınmadan dolayı, hemoroidli damarlarda aşırı basıç oluşur ve bu durum hemoroidlerin belirtilerini dahada kötüleştiren bir durum oluşturur.

Bol su içmek, düzenli egzersizler yaparak ve lift yönünden zengin yiyecekler ile beslenerek eğer yinede yeterli gelmiyor ise ilaç kullanarak kabızlıktan kurtulmak gerekir. Kabızlık tedavi edilmediği sürece makatta çatlak ve yırtıklar olacağı için tedavinin başarılı olması mümkün değildir mutlaka dışkının yumuşatılması gereklidir. Kabızlık bitkisel tedavi yazımıza Buradan ulaşabilirsiniz.

Makat memesinin içeri atılması: Makat memesi genellikle dışkılama esnasında dışarıya çıkar ve orada kalarak makat ağzının daralmasına neden olurlar. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka dışarı çıkan makat memesinin içeriye atılması gereklidir ki aksi taktirde dışarıda kalan makat memesi kuruyup çatlayarak acı, ağrı ve kanamalara neden olur. Makat memesinin içeriye nasıl atılır yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Gebeler için kegel egzersizi: Kegel egzersizi ( pevlik taban egzersizleri ) rahim, vajina ve idrar torbasını saran hamak şeklinde destekleyen kasların güçlendirilmesi sağlamak için yapılan bir egzersizdir. Hamilelik döneminde hemoroid tedavisi için ek bir önlem olarak uygulamakta fayda vardır. Kegel egzersizinin çeşitli uygulama yöntemleri tarif edilse amacı, bahsi geçen kasların güçlendirilmesidir. Kegel egzersizi yavaşlayan kan akışını hızlandırarak bölgede oluşan yüksek kan basıncını dengelemekte fayda sağlar.Kegel egzersizinin uygulaması çok çok basittir.

Kegel egzersizi nedir ve nasıl yapılır? İdrar yaparken yarıda kesmeye çalışırmış gibi yada bir parmağınızı vajinanın girişinden içeriye hafifce yerleştirdikten sonra kaslarınız ile parmağınızı sıkıştırmayı çalıştırın bu kadar basit bir egzersizdir. Büyük ölçüde fayda sağlayan bir egzersizdir. Bu egzersiz perine adı verilen kısımdaki kasların bir bütün halinde çalışarak güçlenmesine ve kan dolaşımının hızlanmasına fayda sağlar.

Gün içerisinde sabah, öğle, akşam 3 kere yapmalısınız ve her dafasında kasları 10 kere kasıp gevşetmelisiniz. Kasların ortalama 10 saniye kasılı kalacak şekilde tutmalı ve daha sonrada 10 saniye gevşek bırakılmalıdır. Bu şekilde 10 kez tekrar edilmelidir.

Egzersizi uygulama esnasında kalça ve karın kaslarını kullanmamalısınız ve normal nefes alıp vermelisiniz. Ayrıca kegel egzersizinin doğum sırasında daha az yırtık olmasına, pelvik kaslarının güçlenmesiyle daha iyi ıkınarak doğumun kolaylaştırmaya, gebelik dönemi sonrası idrar kaçırma problemini önlemeye ve cinsel ilişkiden alınan zevki arttırmayada faydası vardır.



.alıntıdır.