Bebek Sahibi Olmak İsteyenler İçin Öneriler

Yanlış bir hayat tarzı, yanlış beslenme ve stresli bir hayat da hormonları "altüst" ettiğinden anne ve baba olma şansınızı zorlaşabiliyor. Eğer bebek sahibi olmak istiyorsanız hayatınızda birçok şeye dikkat etmeniz gerekiyor. İşte size kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından öneriler:

Doktor Kontrolleri Önemli
Doğurganlık çağındaki her kadın en geç 6 ayda bir mutlaka jinekolojik kontrollerini yaptırmalıdır. Doğurganlığı azaltan (polikistik over sendromu, diyabet, çikolata kisti gibi) tüm sağlık sorunlarınızı hekimlere kontrol ettirmelisiniz. Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken kadınlarda en sık karşılaştığımız ve bizi zorlayan problemler yumurtalık ve rahimden geçirilmiş operasyonlardır. Dolayısıyla bu konuda bilgilendirilmeliyiz. Ancak erken tanı bu olasılıkları azaltıyor.

Bebek Dostu Diyet
Uzmanlarca yapılan incelemeler ve analizler sonucunda beslenme ile doğurganlık arasında çarpıcı bağlantıların olduğu anlaşılmıştır. Bebek dostu bir beslenme düzeninin dört temel kuralı şunlardır;

1-İşlenmiş yiyecekler (beyaz ekmek ve pirinç gibi) yerine vücut tarafında daha yavaş sindirilen karbonhidratlar (sebze ve tam tahıllar gibi) seçmelisiniz.
2-Trans (hidrojene) yağlardan mutlaka uzak durmalısınız.
3- Doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih etmelisiniz.
4-Proteini hayvansal ürünlerden ziyade çoğunlukla bitkisel besinlerden almalısınız.

Bu tarz glisemik indeksi düşük besinlerden oluşan bir beslenme düzeninin kan şekerini dengede tutarak hem diyabeti önlediğini hem de kalp damar sağlığını güçlendirdiği uzun zamandır biliniyor. Bununla beraber doğurganlık üzerinde de etkisi sanılandan büyüktür. Basit karbonhidratlar gibi kan şekerini aniden yükselten yiyecekler yediğiniz zaman, bedeniniz daha fazla insülin üretir ve bu vücudunuzda daha fazla testosteronun dolaşıma girmesi anlamına gelir. Zamanla yumurtlama fonksiyonlarınız da bundan etkilenmeye başlar. Farklı tipte yağ ve proteinler, kandaki glikoz ve insülin değerlerini etkiler. Bu yüzden bir an önce bol bol meyve ve sebze yeme alışkanlığı kazanmanızda fayda var. Ayrıca alışveriş sepetinizi kırmızı et yerine mümkün olduğunca balık, fındık, yumurta ve fasulye ile doldurmalısınız.



Sağlıklı Kiloda Kal
Konu hamile kalmak olduğunda beden kitle endeksiniz mutlaka 20 ile 24 arasında olmalıdır. Araştırmacılarca, kısırlık vakalarının yüzde 12’sinin aşırı kilo probleminden kaynaklandığı tahmin ediliyor; fazla kilolu olan ve normalden zayıf olan kadınlar bu açıdan eşit durumdadır. Normalden fazla kilolu olursanız regl düzensizliği ve yumurtlama bozukluğu yaşayabilirsiniz. (Ancak kilonun beş ya da 10’unu vermek, bu sorunların düzelmesine yardımcı olabilir) Normalden düşük kiloda olduğunuz takdirde ise hiç yumurtlamayabilirsiniz çünkü yumurtalıklarının çalışmasını sağlayan vücudunuzdaki yağdır.

Doğal Yolları Deneyin
Hamilelikten korunmaksızın, bir yıl süreyle eşinizle düzenli bir cinsel yaşama rağmen hamile kalınamaması durumunda kısırlıktan (infertilite) söz edilebilir. Bu süre içerisinde hamile kalmak için doğal yollara başvurabilirsiniz. Amerika da özellikle kısırlık yaşayan (infertil) hastalar düşünülerek, doğal yolla hamile kalmaya yardımcı olması amacıyla üretilmiş olan Preseed jel, artık TC. Sağlık Bakanlığı izini ile bizim ülkemizde de bulunmaktadır. Bu jel, içeriğinde bulunan doğal “Arabinogalaktan” bitki şekeri sayesinde spermlere zarar vermeyip, sperm hücrelerine antioksidan desteği sağlayarak güçlendirip, spermlerin yumurtaya doğru olan yolculuğunda önemli ölçüde fayda sağlayarak, doğal yolla hamile kalınmasına yardımcı olan ürünlerden biridir.

Ürün kadının üreme sisteminde, spermlerin için en uygun ortamı sağlamaktadır. Üretkenlikle ilgili çok ciddi problemi olmayan çiftler, cinsel ilişki sırasında 6 ay kadar bu ürünü kullanmalarını tavsiye edilmektedir. Çünkü bu ürün Dünyada ve Türkiye’de doğal yolla hamile kalmayı desteklemede güvenle kullanılan nadir ürünlerdendir. Tüp bebek tedavisine geçmeden denenebilir.

Stresi Azalt
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin duymak istemediği bir şey varsa, o da ‘‘Zorlamayın, biraz rahatlayın’’cümlesidir. Fakat stres, bedenine yumurtlama işaretini veren beyin sinyallerini karıştırarak yumurtlamayı engelleyebiliyor. Eğer stresinizi biraz azaltabilirseniz, kendinizi rahat hissettiğiniz aylarda daha rahat bebek sahibi olabilirsiniz.

Doğum Kontrolü Önemli
Aslında doğurganlığı korumanın güvenilir bir diğer yolu iyi bir doğum kontrolünden de geçiyor. Hazırlıksız yakalanılan gebeliklerin kürtajı ileride telafisi olmayan güçlüklere sık sık neden olabiliyor. Prezervatif veya diyafram gibi bariyer metotları basittir; hamile kalmaya hazır olduğunuzda sadece bunları kullanmayı bırakmanız yeterli olur. Eğer spiral kullanıyorsanız çıkarıldığı anda doğurganlığınız normale döner.

Doğum kontrol hapı içinde aynı şey geçerlidir. Hapı bıraktıktan sonra düzensiz regl döngüsü yaşayabilirsiniz ama son paketi bitirdikten sonra iki hafta içinde yumurtlama başlayacaktır. Bunun yanında doğum kontrol hapları kullanan bazı kadınlar bunların ileride kısırlık yapacağını düşünüyorlar. Bilinenin aksine bu haplar yumurtalık kistlerini azaltarak faydalı bile olurlar. Kist oluşumunun azalması demek yumurtalık operasyonlarının da azalması demektir


.Aslı Göksu.