Yaşamın Yükü Dostlarla Hafifler!

Hayatta çok şeyden vazgeçilebilir. Delicesine aşık olduğunuz bir adamın, yıllar sonra adını bile unutabilirsiniz.


Sigaradan, her sabah uyandığınızda içmeden ayılamadığınız kahveden, yemek zevkinizden, aklınıza gelecek her şeyden vazgeçebilirsiniz. Ancak insan bazı şeyleri, hayatının temeli saymalı, öyle kolayca söküp atmamalı. Bu listenin başında duran ise; dostluktur!

Yıllar geçtikçe, dostluğun değeri daha çok anlaşılır. Çocuk yıllarından başlayıp ölene kadar devam eden sosyal yaşam içinde, insan pek çok kişiyle tanışır. Kimiyle sadece tanıdık, kimiyle arkadaş, kimiyle de dost olur.

Zaman ve şartlar değiştikçe, dostlarda değişebilir. Elbette, çocuklukta başlayıp ölüme kadar birbirlerinden ayrılmayanlar da vardır. Ancak çoğunlukla dostluk üç aşamada gelişir.

Birincisi çocuklukta başlayan bir arkadaşlıktır. Okul döneminde birlikte geçirilen keyifli zamanlar, üniversite başlandığında veya gençlik yıllarında değişen yaşam şartları sebebiyle kesintiye uğrar. Oturduğunuz mahalleden taşınmak, birlikte fazla azgın olduğunuzu fark eden ailelerinizin sizi ayırma girişimleri gibi pek çok sebepten dolayı kopabilirsiniz.

İkinci süreç, biraz daha aklın erdiği ama yine serde gençliğin olduğu zaman denk gelir. Yaşam savaşına yeni adım attığınızda, sizinle ortak zevkleri olan birini dost edinirsiniz. Burada kurulan dostlukların daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu süreçte kopma tehlikesi de yine hayatın farklılaşmasıyla ortaya çıkar. Birinin evlenmesi, diğerinin bekar kalması; birinin daha farklı bir yaşam stilini benimsemesi, hatta birinin daha güzel veya daha seksi olması bile, fark etmeden dostluğun zamanla değişmesine yol açabilir.

Üçüncü süreçte, artık bazı taşlar yerine oturmuştur. Kişiliğiniz, seçimleriniz, hayattan aldığınız dersler, sizde belirli bir görüş oluşmasına ve isteklerinizin belirginleşmesine sebep olmuştur. İşte bu zaman diliminde hayatınıza giren dostlar, çoğunlukla yaşam maceranızda size eşlik ederler.

Dostluk, sahip olabileceğiniz en büyük zenginliktir. Gerçekten iyi dostlara sahip olmak, biraz da sizinle ilgilidir. Dostluk için neleri feda edebileceğiniz, ne kadar paylaşabileceğiniz, sahip olacağınız dostun niteliğini de belirler.

Dost, bir yerlerde yedek kalbiniz olması gibidir. Sizdeki arızalanınca, o devreye girer. Yaşamın en önemli kuralı şudur: Başınıza ne gelirse gelsin, ne kadar büyük bir derdin içine girerseniz girin; dostlarınız olmadan atlatamazsınız! Dostlarıma selam olsun…

Candan Ünal