◦Pnömokok orta kulak iltihabı, sinüzit, menenjit, kemik iltihabı, eklem iltihabı, kalp zarı iltihabı, karın zarı iltihabı (peritonit), kan iltihabı (bakteriyemi) ve beyin apselerine yol açan bir bakteridir.


◦Bu hastalıklar arasında en sık görüleni orta kulak iltihabı, en tehlikelileri menenjit ve bakteriyemi (kana mikrop karışması), en çok öldüreni ise zatürredir (pnömoni).


◦Pnömokok bakterisi nedeniyle her yıl dünyada beş yaşın altında 156 milyon çocuk zatürre oluyor, bunların 1 milyonu hayatını kaybediyor. Ülkemiz gibi gelişmekte olan birçok ülkede sağlıklı istatistik tutulmadığı için bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.


◦3 yaş altı çocukların yüzde 60'ı bu bakteriyi taşıyor. 65 yaş üstündeki yakınlarına bulaştırdıkları zaman, hastalık onlar için de öldürücü olabiliyor.




◦Orta kulak iltihabı, tedavisinde antibiyotik kullanılan çok yaygın bir hastalıktır. Sık kullanıldığında birçok çocukta antibiyotiğe karşı direnç oluşmaktadır. Bu durumda tedavisi zorlaşmaktadır.


◦Yeni aşı 5 yaş altı çocuklarda yüzde 63 - yüzde 76 bir koruma sağlıyor. Özellikle orta kulak iltihabına karşı etkili olması sevindirici. Şu anda 35 ülkede ruhsatlandırıldı.


◦Aşı taşıyıcılığı da azalttığı için, çocuklardan yaşlılara bulaşma riski büyük ölçüde ortadan kalkıyor.


◦WHO (Dünya Sağlık Örgütü), pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklara karşı tedavide önceliğin aşıda olduğunu söylüyor.


◦Aşı 2 yaş altı çocuklarda 1'inci, 4'üncü ve 6'ıncı aylarda uygulanıyor. 18 aylıkken de bir kereye mahsus olarak tekrarı yapılıyor.