0-2 yaşta temel duyguları gözlemleme ilgili çalışma


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

0-2 yaşta temel duyguları gözlemleme ilgili çalışma

Like Tree5Likes
  • 1 Post By Emine TURAN TUNÇ
  • 2 Post By Cemile ÖZTÜRK
  • 1 Post By saydin148
  • 1 Post By saydin148

Konu: 0-2 yaşta temel duyguları gözlemleme ilgili çalışma

  • #1
    saydin148 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Kasım.2015
    Mesajlar
    5
    @saydin148



    0-2 yaşta temel duyguları gözlemleme ilgili çalışma





    iyi akşamlar 0-2 yaşta temel duyguları gözlemleyip problem ve hipotezi olan bir video ödevi çekmemiz isteniyor neler yapabiliriz yardımcı olursanız sevinirim

  • #2
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    Daha önce böyle bir çalışma hazırlamadık ancak öneri olarak bir kaç cümle yazabilirim. sizde bu doğrultuda çalışma yapabilirsiniz.
    Öncelikle 0-2 yaşın özeliklerini içeren bir sunu hazırlayabilirsiniz.

    İlk 2 yaş, çocuklarımızın geleceğinin temellerinin atıldığı yaşlardır. Bu yaşlarda çocuklarımıza ne kadar iyi bir gelişim sağlarsak, ileri yaşlardaki kişilikleri, becerileri ve zeka düzeyleri o kadar gelişmiş olur. Sağlam temeller üzerine bir bina inşa etmek ne kadar zor, zaman ve emek isteyen bir işse, çocuğumuzun ilk yıllları da hem zor hem de çok emek sarfedilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemi bilinçli olarak geçirdiğimizde, fizik ve ruh sağlığı yerinde, mutlu çocuklarımız olacaktır.

    Bu ilk seneler niçin bu kadar önemli?

    Yenidoğan bebeklerimizin beyninde 100 Milyar sinir hücresi olduğu düşünülmektedir. Ancak bu hücrelerin tek başlarına var olmaları yeterli değidir. Aynı zamanda hücreler arasındaki bağlantıların da iyi olması gerekir. Biz küçük yaşlarda bebeklerimizi ne kadar olumlu yönde uyarabilirsek, bu hücreler arası bağlantılar da o denli yoğun olacak ve çocuklarımızın zeka düzeylerine olumlu katkıda bulunacaktır. Unutmamalıyız ki beyin ağırlığı ilk 3 senede doğumdaki ağırlığının 3 misline çıkmaktadır. İşte bunun için ilk yıllar boşa geçirilmemelidir. Çocuğun ilerideki zeka düzeyine en büyük etkisi olan yıllar bu yıllardır.

    İlk 6 ay

    Bebeğiniz ikinci ay doğru göz ile sizi takip etmeye başlar. Annesinin sesini ayırt edebilir. Ona bol bol konuşun. Bu dönemde evinizin en önemli konusu bebeğinizin size yaptığı gülümsemeler olacaktır. Bebeğinize konuşarak ve gülümseyerek karşılık verin. Farkında değilsiniz belki ama bebeğinizle konuşmaya başladınız bile. Bebeğiniz dünyayı duyu organlarıyla tanır. Bu aylarda dokunma onun için çok önemlidir. Önce parmağınızı kavramaya başlayacaktır. Daha sonra avucuyla objeleri tutmaya başlayacaktır. Ona, objeleri önce gösterin sonra dokundurtun ve kavraması için yardımcı olun. Size gittikçe daha fazla ses çıkartacaktır, siz de ona karşılık verin. Onunla konuşurken sesler çıkarabileceğiniz gibi aynı zamanda tam kelimeler de kullanın. Bebeğinizin sosyal gelişimi için temas çok önemlidir. Bu sebeple ona dokunmaktan veya onu kucağınıza almaktan korkmayın. Onu ŞIMARTMAZSINIZ. Aksine kucağınıza oturtarak, zıplatarak sosyal gelişimine katkıda bulunursunuz. Henüz tek başına oturamadığı için kucağınıza yaslanarak oturacaktır. Bu aylarda bebeğinize oyuncak seçerken canlı renkli oyuncakları seçin. Siyah, beyaz, kırmızı, mavi, tercih edeceğiniz renkler olmalı. Elinde tutabileceği oyuncaklar, bebek aynaları ve ses çıkaran oyuncaklar onu bu aylardaki favori oyuncaklarıdır. Oyuncakları ağza götürebileceğinden, boğulma riski ile karşılaşmamak için, küçük parçalı oyuncaklardan sakınmak gerekmektedir.

    6-12 ay

    Bebeğiniz birkaç ay içinde emeklemeye bir süre sonra da yürümeye başlayacaktır. Hareketlenmenin başladığı bu aylar aynı zamanda bebeğinizin evdeki tehlikelerle karşılaşma riskinin, yani ev kazalarının başladığı aylardır. Etrafta ona zarar verecek objeleri uzaklaştırın. Evdeki tüm deterjan, lavabo aç ve benzeri kimyasal maddeleri yüksekteki dolaplara yerleştirin. Parmaklarını sokarak delikleri keşfetmek en büyük zevklerinden biridir; onun için elektrik prizlerini koruyucular ile kapatın. Dişler çıkmaya başladığı için diş etlerini kaşıma ihtiyacı olabilir, objeleri ağzına getirmek isteyebilir; buna izin verin. Bebeğiniz hala çok küçük ve barsaklarını kontrol etmesi imkansızdır. Evdeki büyüklerinizin baskılarıyla onlara tuvalet eğitimi vermeye çalışmayın. İnsanoğlu yavrusunun bir nörolojik gelişme hızı vardır. Ondan daha hızlı gitmesini istemeyin; onu buna zorlamayın. Bu aylarda bir takım heceler söylemeye başlayabilir. Bir yaşa yaklaşınca da tek ve kısa kelimeleri söyleyebilir. Ancak her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Bir yaşında bebeğiniz konuşmuyor diye meraklanmayın. Bunu doktorunuza danışın ancak bunun birçok çocukta normal olduğunu unutmayın. İlk aylarda olduğu gibi bu aylarda da anne ve bebeğin günlük ihtiyaçlarını karşılayan ve onla temasta olan kişi bebeğiniz için çok çok önemlidir. Bu dönemde anneler bebeklerini bırakıp uzun yolculuklara çıkmamalı ve yine bebekle yakından ilgilenen yardımcı kişiler değiştirilmemelidir. Yine bu aylarda bebeğiniz yabancılardan ve sık görmediği kişilerden korkar. Bu onun normal nörolojik gelişiminin bir parçasıdır. Çok ender gördüğü akrabaların kucağına gitmek istemezse onu bunun için zorlamayın. Bu aylarda ona alacağınız oyuncakları seçerken dikkat edeceğiniz noktalar: Asılı ve müzikli oyuncaklar çok ilgisini çekecektir. Açılıp kapanan ve ses çıkaran ve bebek aynası olan oyuncaklar önünde bir süre vakit geçirecektir. Kumaş ve plastik kitapları beraber okuyabilir ve ilerleyen aylarda sayfaları ona çevirtebilirsiniz. Yürümesine destek olacak oyuncaklar da onun hareketlenmesini arttıracaktır. Bu dönemde yürüteç kullanılmamalıdır. Hem ev içi kaza riskini arttırır hem de ayak kaslarının gelişimini yavaşlatır.

    1 - 2 yaş

    Yürüme çabaları artmış hatta düzgün yürümeler başlamıştır. Yine bu dönemde kendi kendine yemek yemek de isteyecektir. Ona izin verin ve yemeğin bir kısmını etrafa dökmesine göz yumun. Dokunarak öğrenmeye devam eder. Ona bu aylarda değişik şekil, renk ve dokuda oyuncaklar alın. Basit ritmik şarkılar hoşuna gider; beraber şarkılar söyleyin. Erişkinlerle ilişki hoşuna gider ve onları taklit eder. Bebeğinizin sizi taklit edeceğini unutmayın ve ona öğretmek istemediğiniz şeyleri önünde yapmayın. Bu dönemlerde istekler başlar ve bağımsız hareket etmeye çalışırlar. Onların bu bağımsızlıklarına saygı gösterin. Belirli sınırlar içinde müdahale etmeyin. Ancak limitleri aşacak olursa hareketlerini kısıtlayın. Tek başına oynayabilir ama diğer yaşıtlarıyla oynamak istemeyebilir. Hele oyuncaklarını paylaşmayı hiç istemez. Onu zorlamayın. İstediklerini sinirlenmeler ve bağırmalarla yaptırmaya çalışacaktır. Onu anlayışla karşılayın, çünkü kendisini bu şekilde ifade etmektedir. Ancak her zaman her istediğini de yapmak durumunda değilsiniz.


    İlk 2 yaş çocuğunuz hayatında en önemli evredir diyebiliriz. Bu dönemde hayatının bir daha hiç bir döneminde olmayacak kadar hızlı bir nörolojik gelişim gösterecek, yine bu dönemde hem yürümeyi hem de konuşmayı öğrenecektir. İşte onun için bu dönemlerde bebeğinizi ne kadar doğru yönlendirirseniz o kadar aktif, zekasını iyi kullanan ve mutlu çocuklara sahip olursunuz.

  • #3
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    burada ayrıntılı verilmiş gelişim aşamalarını genel hatlarıyla yazarsınız.
    daha sonra ay dönemine ait bir sorun yazar ve çözüm örnekleri verebilirsiniz.
    duyu kitabı, top oyunları ekleyebilir, çocuğun dil gelişimini destekleyecek ilk sözcük, ilk kelime kitabı örneği sunabilirsiniz.
    kule yapımı örnekleri verebilirsiniz.
    saydin148 likes this.

  • #4
    saydin148 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Kasım.2015
    Mesajlar
    5
    @saydin148







    merhaba. Yaratıcılık dersi için etkinlik yaptıracağız (öykü oluşturuyorum) etkinliğe başlarken ilk aşama olarak dikkat çekmemiz isteniyor(kukla, ses) sizce ne yapabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirm..

  • #5
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Alıntı saydin148 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    merhaba. Yaratıcılık dersi için etkinlik yaptıracağız (öykü oluşturuyorum) etkinliğe başlarken ilk aşama olarak dikkat çekmemiz isteniyor(kukla, ses) sizce ne yapabiliriz? Yardımcı olursanız sevinirm..
    İlk aşama olarak kuklayı oynatırken çocukların da kukla olarak hareket etmesini isteyebilirsiniz. Gördüklerini yaparlar, giriş olarak eğlenirler bu arada dikkatlerini çekmiş olursunuz öyküye.
    LL_MeraL and Neslihan KILIÇ like this.
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • #6
    saydin148 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Kasım.2015
    Mesajlar
    5
    @saydin148







    teşekkürler
    Cemile ÖZTÜRK likes this.

  • #7
    saydin148 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Kasım.2015
    Mesajlar
    5
    @saydin148







    iyi geceler 5 tane günlük plan hazırlamam gerekiyor aynı gün anaokulunda uygulama yaptıracağım konuların bağlantılı olmasını istiyorum daha önce öz bakım kış günler saatler gibi temalarla planlar oluşturdum yeni bir tema önerisi verir misiniz?
    Emine TURAN TUNÇ likes this.

  • #8
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    Alıntı saydin148 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    iyi geceler 5 tane günlük plan hazırlamam gerekiyor aynı gün anaokulunda uygulama yaptıracağım konuların bağlantılı olmasını istiyorum daha önce öz bakım kış günler saatler gibi temalarla planlar oluşturdum yeni bir tema önerisi verir misiniz?
    EMEL HOCA'DAN PLANLAR - Önce Okul Öncesi Ekibi Forum Sitesi - Biz Bu İşi Biliyoruz

  • #9
    ofcelen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    18.Nisan.2016
    Mesajlar
    1
    @ofcelen







    0-2 yaş aralığındaki çocuk ve bebeklerde daha çok sevgi ağlama mutluluk gibi duyguların ve hareketlerin olduğunu düşünüyorum. bence tanıdığınız bir bebek varsa gidip gözlemleyip videoya alabilirsiniz

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Temel Şekillerle İkili Örüntü Çalışma Yaprağı
      Konu Sahibi Musa BAL Forum Örüntü ve Olay Sıralama Çalışmaları
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 04.Mart.2017, 13:04
    2. Kağıt işlerinin 6 temel tekniğinin bulunduğu bir çalışma arıyorum
      Konu Sahibi elmas kız Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 27.Ekim.2011, 16:08
    3. Çeşitli nesnelerin suyu emme özelliğini gözlemleme.
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum DENEYLER
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 12.Şubat.2011, 00:52
    4. Çeşitli nesnelerin suyu emme özelliğini gözlemleme
      Konu Sahibi okul öncesi fen Forum DENEYLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Ocak.2011, 01:20
    5. Buharlaşma yoluyla çamurdaki değişimleri gözlemleme
      Konu Sahibi okul öncesi fen Forum DENEYLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 27.Ocak.2011, 01:19

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş