Çocuğunuzu Yetiştirirken Tutumunuz Ve Sonuçları

1. Çocuklarınız sizden farklı bir birey onu tanımaya ve anlamaya çalışmanız çok önemlidir. Ondan sizin gibi davranmasını beklemeyin, çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin. Sizden öğreneceği bilgiler olduğu gibi sizin de çocuğunuzdan öğreneceğiniz çok şey olduğunu unutmayın.

2. Onu başkalarının yanında eleştirmeniz kendisini güçsüz, hatalı ve korumasız hissettirir.

3. Başkalarıyla ve kardeşleriyle kıyaslamayın bu durum kendisini bir yarışa sürükler. Koşullu bir şekilde sevildiği hissine kapılır. Çocuğunuz sizin tarafınızdan koşulsuz sevildiğini bilmeli.

4. Çocuğunuza karşı haksızlık ettiğinizi fark ettiğinizde, çocuğunuzdan açıklamaktan ve özür dilemekten çekinmeyin. Özür dilemenin anlamını çocuğunuz sizden öğrenebilir. Öğrendiği zaman yeri geldiğinde bu kelimeleri kullanabilir. Açıklamalarınız, sizi çocuğunuza daha çok yakınlaştırır.

5. Başarabileceği sorumluluklar verin. Böylece kendisine güven duyduğunuzu ve önem verildiğini anlar. Verdiğiniz sorumluluğu yerine getirirken ona müdahale etmek yerine bir adım geriden takip edin. Tıpkı oyun parkına gittiğiniz zaman yanında değil bankta oturup size gerçekten ihtiyacı olduğunu hissettiğiniz zaman müdahale etmeniz gibi.

6. Her isteğine evet demek, istediklerini yapmak çocuğunuzu gerçek hayata hazırlamayacaktır. Sihirli bir dünya yerine onu gerçek hayata hazırlayın.

7. Tutamayacağınız bir sözü vermek yerine gerçekleştirebileceğiniz cümleler kurunuz. Sözünüzü tutmazsanız size olan güveni azalacaktır. Çocuklar verilen sözleri unutmazlar ve her fırsatta tutmadığınız bir sözü dile getirirler. Çocuğunuza nasıl davranırsanız, çocuğunuzdan aynı davranışları göreceksiniz.

8. Çocuğunuzun yaptığı ve sizin onaylamadığınız bir davranışta bağırarak konuşmak yerine, sizi dinlediğinizden emin olduğu zaman sakin bir ses tonuyla yaptığı bir davranışın sizde neler hissettirdiğini paylaşabilirsiniz. Çocuğunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Çocuğunuz sizi kendi yaşına indiğiniz sürece anlayabiliyor. Açıklamalarınız kısa olsun. Soru sorma şevkini kırmayın ve özenle cevaplandırın.

9. Çocuğunuzu dinlerken televizyon izlemeyin, gazete okumayın, başka işlerle meşgul olmayın. Konuşurken göz teması kurun, çocuğun yüzüne bakın, aynı hizada olmaya dikkat edin.

10. Çocuğunuza emir vermemeye özen gösterin. Bir düşünün siz emir almayı seviyor muydunuz? Çocuğunuzun da bir birey olduğunu unutmayın.

11. Çocuğunuza fiziksel ceza vermekten kaçının, ceza vermek istiyorsanız sevdiği bir oyuncaktan belirli bir süre mahrum bırakabilirsiniz.

12. Aile kurallarınızı çocuğunuzla beraber belirleyin. Çocuğunuza belirli kurallar koymadığınız sürece neyin onun için zarar verebileceğini bilemeyebilir.

13. Aileniz ile beraber oynayabileceğiniz oyunlar araştırabilirsiniz. İşten geldikten sonra çocuğunuz ve aileniz ile eğlenerek geçirebileceğiniz, sizi de yormayacak oyunlar belirleyebilirsiniz. Ailenizin ve evinizin fotoğraflarını ikişerli olarak çıkartıp kendi ailenize özel hafıza oyunu yapabilirsiniz (Hafıza Oyunu: aynı fotoğrafın eşi bulunmaya çalışılır).

14. Çocuğunuz ile ilgili bir karar verirken eşiniz ile ortak karar almanız önemlidir. Eşiniz ile bir konuda ortak noktada buluşamadığınız zaman çocuğunuza bunu hissettirmemeniz önemlidir. Sizin anlaşamadığınızı görmesi ailesi için endişelenmesine ve ilerde istediği bir şeyi gerçekleştirmek için “hayır” diyemeyen ebeveyninden istemesine yol açacaktır.


.alıntı.